De zomervakantie staat weer voor de deur en daarmee staan onze Nederlandse lessen weer even op pauze. We weten allemaal dat het belangrijk is om het Nederlands bij te houden tijdens de zomer. Maar hoe houd je dat een beetje leuk? Want het is natuurlijk niet de bedoeling om thuis juf of meester te gaan spelen en daarnaast is het belangrijk dat de kinderen in september met goede zin weer aan de lessen beginnen. Daarom hebben we in deze blogpost onze top-tips verzameld. Jullie hebben vast zelf ook nog geniale ideeën, stuur deze naar directie@nederlandselesinmadrid.com en we voegen ze toe.

 

Luisteren

Het Geluidshuis luisterboeken
Voor kinderen vanaf 4 jaar
De Vlaamse luisterboeken van het Geluidshuis zijn werkelijk hi-la-risch en leuken je lange autorit (naar het strand/ Vlaanderen/ Nederland) gegarandeerd op. Van verhalen voor de allerkleinsten (Kabouter Korsakov) tot grotere kinderen (heerlijke hoorspelen) en ook gegarandeerd luisterplezier voor de ouders.

Youtube
Voor kinderen vanaf 2 jaar
Op Youtube vind je veel luisterboeken of digiboeken in het Nederlands. In de playlist ‘Luisterboeken kinderen‘ zijn er 45 verzameld. Daarnaast heb je ook de afspeellijst ‘Floor leest voor‘. Deze is voor kinderen vanaf 8 tot 12 jaar. Ook kun je via Studio Sesam naar mooie verhalen luisteren en kijken. Studio Sesam brengt diversiteit in woord en beeld.

De Voorleeshoek
Voor kinderen van 0 tot ongeveer 10 jaar
De Voorleeshoek is een plezierig, rustig en veilig hoekje van het internet, waar kinderen voorleesfilmpjes kunnen bekijken. Dit kan op een tablet, smartphone of computer. De kinderen kunnen even heerlijk wegdromen, plezier beleven en tegelijkertijd spelenderwijs met de Nederlandse taal in aanraking komen. De filmpjes zijn combinaties van spannende verhalen, leuke prenten en mooie muziek. Er zijn verschillende abonnementen om te genieten van de voorleesfilmpjes die De Voorleeshoek te bieden heeft; een kwartaal-, jaar- of een doorlopend abonnement.

 

Kijken

Disney+ in het Nederlands
Neem een Nederlands account bij Disney+ en alle content is in het Nederlands beschikbaar. Regel iemand in NL die het account voor je aanmaakt en voilà, urenlang kijkplezier in het Nederlands.

Kids-Tube
Op Kids-tube vind je een overzicht van filmpjes tot volledige speelfilms die je in het Nederlands kunt kijken.

Aap Noot Pies
Voor kinderen van 3 tot 6 jaar
Tiendelige kleuterserie. Appie en Aisia mogen beurtelings mee met hun vader Luc, die in de dierentuin werkt. In Aap Poot Pies ervaren we de wereld door de ogen van Appie of Aisia, soms rennend achter een kruiwagen langs schildpadden en tijgers maar ook in volle verwondering bij een ontsnapte krekel of een gevonden vogelveer. Aap Poot Pies geeft een inkijkje in de stoere, energieke, poëtische en eigenzinnige kleuterwereld vol avonturen.

Het Zandkasteel
Voor kinderen van 0 tot 6 jaar
Toto, Sassa en Koning Koos wonen samen met hond Finnie in Het Zandkasteel. Zij beleven daar kleine avonturen die peuters en kleuters aanspreken. De drie hebben heel bijzondere neuzen. Als ze zand in hun neus krijgen, dansen ze de neuzenkriebeldans. Deze dans nodigt peuters uit om mee te bewegen. De drie karakters gaan op een vriendelijke, ondersteunende manier met elkaar om. Toto en Sassa willen alles zelf oplossen. Dat kan en mag mis gaan. Maar als het lukt, glimmen ze van trots. Dat geeft hen zelfvertrouwen.

Letterjungle
Voor kinderen van 5-6 jaar
Ideaal om te oefenen met het leren van nieuwe letter op een speelse manier. De kleine apen Jip, Flip en Pip plakken letters aan elkaar en maken woorden. Waar zie jij letters om je heen en wat betekenen ze? Je ontdekt het in de Letterjungle.

De Proefkeuken
Voor kinderen vanaf 6 jaar
Via NPOPlus kun je naar de Proefkeuken kijken, waarin Pieter Hulst en Willem Voogd allerlei producten ontleden en onderzoeken ze hoe deze gemaakt worden. Behalve voedsel zoals vegetarisch vlees en figuurworst ontrafelen ze ook niet-eetbare producten zoals zeep en een tattoo.

13 in de oorlog
Voor kinderen van 9 tot 15 jaar
13 in de oorlog kijk je op NPOStart en neemt je mee terug naar de Tweede Wereldoorlog. Je leert wat er allemaal gebeurde en hoe het is om tijdens de oorlog op te groeien.

Het Klokhuis
Voor kinderen van 7 tot 12 jaar
Een inkoppertje natuurlijk voor ouders van onze generatie, want wij zijn zelf met het Klokhuis opgegroeid. Maar de afleveringen blijven geniaal en ook leuk voor ouders om mee te kijken. Houd het Nederlands (en de algemene ontwikkeling) b(l)ij door elke dag een nieuwe aflevering te kijken.

Het Jeugdjournaal
Voor kinderen van 9 tot 15 jaar
Tijdens onze lessen werken we in de bovenbouw regelmatig met het Jeugdjournaal. In het jeugdjournaal worden de actualiteiten uit Nederland en de wereld speciaal voor kinderen uitgelegd en dit is dus een ideale manier om deze zomer met je kinderen een beetje bij te houden wat er in de wereld gebeurt.

Karrewiet
Voor kinderen van 9 tot 12 jaar
Amber, Mariam en Jelle brengen het belangrijkste Belgische nieuws en het wereldnieuws van de dag. Op deze Karrewiet vind je elke week een weekoverzicht van ongeveer een kwartier. Mocht je daar nog wat dieper op in willen gaan dan vind je op deze Facebookpagina  vragen bij het Karrewiet journaal.

 

Lezen

Digitaal (jeugd-)abonnement bij de OBA
Voor kinderen vanaf 3 jaar
Onze leerlingen kunnen bij de Openbare Bibliotheek gratis een digitaal jeugdabonnement afsluiten. Met het lidmaatschap krijgen zij toegang tot ruim 25.000 e-books en meer dan 2600 luisterboeken die niet alleen via de e-reader, maar ook via de tablet, laptop of telefoon te lezen/beluisteren zijn. Vanuit de school ontvangen jullie tweemaal per jaar een uitnodiging om kinderen die nog niet zijn aangemeld in te schrijven.
Maar wisten jullie dat het digitale abonnement ook voor ouders een leuke optie is? Voor 47,50€ per jaar kun je lid worden en onbeperkt e-books lenen. Kijk hier voor meer informatie.

Donald Duck
Voor kinderen vanaf 6 jaar
De Donald Duck (maar ook Kuifje, Suske en Wiske etc., etc.) staan garant voor uren leesplezier. Kijk eens of er bij familie in Nederland nog oude exemplaren in de kast te vinden zijn (zo hebben wij thuis dankzij Lisa de hele jaargang 1988 die hier dagelijks gelezen wordt) of laat ze af en toe een exemplaar opsturen, neem een abonnement (ze worden nog steeds uitgegeven!) of schaf een vakantieboek aan. Voor kinderen die net lezen of die lezen in het Nederlands lastig vinden is er de Donald Duck Junior, met simpeler teksten.

 

Leren

Dutch Club Online
Voor kinderen van 3 tot 18 jaar
Oud schoolleider van NTC Madrid Rianna Hijlkema is in januari begonnen met de Dutch Club Online waar superleuke online activiteiten worden aangeboden waar interesse en plezier centraal staan. Op deze manier zijn Nederlandstalige kinderen op een interactieve en natuurlijke manier bezig met de Nederlandse taal.
Van dino’s tot grafisch vormgeven en van vloggen tot het schrijven van een boek. Kinderen hebben de keuze uit een ruim aanbod van activiteiten (duur: 4 of 8 weken) en komen in contact met leeftijdsgenootjes wereldwijd die dezelfde interesse hebben.
Dutch Club Online streeft ernaar om de leukste aanvulling te zijn op de Nederlandse school in het buitenland, waarbij kinderen zoveel mogelijk positieve ervaringen opdoen met de Nederlandse taal.

Spelletjesplein
Voor kinderen van 6-12 jaar
Wil je wat harder aan het werk met de kinderen? Op de site van Spelletjesplein vind je allerlei spelletjes om onder andere spelling mee te oefenen.

WoordExtra van Squla
Voor kinderen van 4 tot 8 jaar
De woordenschat is een van de belangrijkste onderdelen van het leren van taal. Hoe meer woorden je kind kent, hoe beter hij zich kan uitdrukken en anderen kan begrijpen. De meeste Nederlandstalige kinderen beginnen in het basisonderwijs met een woordenschat van 1.000 tot 3.000 woorden. Maar er zijn ook kleuters die 200 tot 300 Nederlandse woorden kennen. In WoordExtra worden de 2000 woorden die kleuters zouden moeten kennen geoefend.
Via de “Toegang aanvragen” knop kan een code aangevraagd worden, met deze code krijg je gratis toegang tot WoordExtra.

 

Podcasts

Er zijn verschillende leuke podcasts voor kinderen en jongeren. De meeste zijn te vinden op Spotify en Itunes. Sommige hebben ook een eigen website waarop je ze kan luisteren. De onderstaande podcasts zijn gratis te beluisteren.

Droomtheater Het Oor
Voor kinderen vanaf 2 jaar
Droomtheater Het Oor is een voorleesservice voor ouders en avontuurlijk kinderen. Konijn Jibbe vertelt elke aflevering een verhaal over ‘Het Begin’. Hoe begon jij? Hoe begon muziek? Hoe begon de wind? Jibbe heeft alle antwoorden. 

Wetenschapje
Voor kinderen vanaf 8 jaar
Podcast voor jonge wetenschapsliefhebbers. Per elke aflevering wordt een antwoord gezocht op vragen zoals ‘Zou een dino kunnen leven vandaag?’ of ‘Kan een robot verliefd worden?’

Op Houten Banden
Voor kinderen vanaf 10 jaar
Het verhaal in de podcast gaat over de bevrijding van Nederland in 1944-1945. De 15-jarige Leendert woont in Zeeland en maakt mee hoe Terneuzen in 1944 bevrijd wordt. Nu zal heel Nederland wel snel bevrijd zijn! Maar de bevrijding verloopt niet zo soepel als iedereen hoopt. De Duitse bezetter geeft de strijd niet zomaar op. Intussen krijgt Leendert een bijzondere opdracht.

Brugklas – De Podcast
Voor kinderen van 11 tot 14 jaar
In de 12-delige serie ‘Brugklas – De Podcast: een raadselachtig ongeluk’ worden brugklassers Liz, Sophie en Pieter gevolgd. De drie zijn getuige van een ongeluk, maar als ze op de plek des onheils aankomen, ontbreekt van een slachtoffer ieder spoor. Wat is hier gebeurd?

 

Kamp

Sofie en Naomi van het NTC organiseren deze zomer (2023) gedurende twee weken een zomerkamp in Madrid vol Nederlandstalige activiteiten. Dit zal zijn van 26 t/m 30 juni en/of 3 t/m 7 juli, dagelijks van 9.00 tot 14.00 uur. Stuur voor meer informatie een berichtje naar: nederlandszomerkamp@gmail.com