W e starten het schooljaar 2024/2025 met ruim 150 leerlingen. We zijn erg trots op dit leerlingenaantal! Het uitgangspunt bij het aannemen van nieuwe leerlingen is dat NTC Madrid als doel heeft taalonderwijs aan te bieden aan alle geïnteresseerde Nederlandstalige kinderen in Madrid. Dat betekent echter niet dat iedereen op elk moment kan worden toegelaten. Om de kwaliteit van de huidige onderwijsactiviteiten te kunnen waarborgen én ervoor te zorgen dat kinderen zo veel mogelijk bij leeftijdsgenootjes in de klas komen, is het belangrijk dat de nieuwe leerlingen een bepaald basisniveau van de Nederlandse taal hebben. Het kan dus voorkomen dat een kind niet toegelaten kan worden tot het buitenschoolse NTC-onderwijs.

Aannamebeleid

Nieuwe leerlingen dienen aan de volgende criteria te voldoen:

  • Uiterlijk 31 december 3 jaar oud zijn;
  • Het Nederlands in voldoende mate beheersen om de lessen te kunnen volgen;
  • Nederlands of Belgisch staatsburger zijn; of de nationaliteit hebben van een ander land van de Europese Unie.

We verwachten ook dit jaar weer een grote variatie in taalniveaus bij de leerlingen. Daarom zal zoveel mogelijk worden getracht de leerlingen in kleinere groepjes te begeleiden. De toelating tot NTC Madrid is afhankelijk van het niveau van het Nederlands van de leerling en de motivatie van zowel de kinderen als de ouders. Van de ouder en de leerling wordt verwacht dat zij de Nederlandse lessen serieus nemen. De ouder heeft een belangrijke rol bij het gebruik van de Nederlandse taal en de motivatie voor de Nederlandse lessen, inclusief het huiswerk.

Leerlingen in de peuter- en kleutergroepen en groep 3 moeten in ieder geval het Nederlands kunnen verstaan en begrijpen. Leerlingen voor de groepen 4 t/m 8 moeten dienen over een redelijke tot goede Nederlandse spreek- en luistervaardigheid te beschikken. 

Onze school kan op dit moment helaas geen passend onderwijs bieden aan kinderen die een achterstand van meer dan twee jaar hebben op hun leeftijdsgenootjes in Nederland of België of helemaal geen kennis van de Nederlandse taal hebben.

Voor de aanmelding van een leerling met een leer- of gedragsprobleem (waaronder o.a. dyslexie en ADHD) geldt dat tijdens het intakegesprek de wensen/verwachtingen van de ouders alsook de ondersteuningsmogelijkheden binnen het NTC uitgebreid aan de orde komen. Uiteindelijk zullen de faciliteiten en mogelijkheden van het NTC Madrid in relatie tot de hulpvraag van de leerling bepalend zijn of een leerling geaccepteerd kan worden. NTC Madrid biedt vooralsnog geen faciliteiten voor leerlingen met ernstige leer-of gedragsproblemen, maar in alle gevallen zal worden bekeken of de school over voldoende capaciteit en middelen beschikt de leerling toch aan te nemen. Met alle ouders zullen realistische verwachtingen omtrent het realiseren van de leerdoelen besproken worden.

Inschrijven kan per begin van elk trimester, dus na de zomer-, kerst- en paasvakantie.

Indien een kind elders Nederlands onderwijs heeft gevolgd, wordt aan de ouders gevraagd informatie van de vorige school te verstrekken. Vervolgens vinden twee proeflessen plaats en met daaropvolgend een intakegesprek met de coördinator. Op deze manier kan bekeken worden of de leerling bij NTC Madrid op zijn of haar plek zit en in welke klas het kind het beste past.

Kosten

Voor het schooljaar 2024-2025 ontvangen wij opnieuw subsidie die een deel van onze kosten dekt. Verder zijn we de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor we de vaste lasten van de stichting over een groter aantal leerlingen kunnen verdelen. Een groot deel van de uitgaven (honoraria docenten en huisvestingskosten) zijn gerelateerd aan het aantal leerlingen; een toename in leerlingen resulteert ook in een toename van deze kosten. Daarnaast zijn deze kosten de afgelopen twee jaar flink gestegen waardoor wij genoodzaakt zijn om het lesgeld stapsgewijs te verhogen.

De kosten voor het schooljaar 2024-2025 bedragen 725 euro per leerling per schooljaar voor de lessen op locatie, en 600 euro per leerling voor de hybride VO lessen. De kosten worden per periode geïnd en zijn voor het komend schooljaar als volgt:

Periode 1 (sept-okt-nov-dec)

275

Periode 2 (jan-feb-maart)

225

Periode 3 (april-mei-juni)

225

Totaal schooljaar

725

Verder zal ook in 2024/2025 vanaf het 3e kind een korting van 15% van toepassing zijn.

Inschrijfformulier

Klik hier voor het digitaal inschrijfformulier voor naschoolse Nederlandse les op één van onze locaties in Madrid! Na ontvangst van het inschrijfformulier nodigen wij uw zoon/dochter uit voor 2 proeflessen (indien er plaats is). Mochten jullie vervolgens verder willen gaan met de lessen dan nodigen wij u graag uit voor een kennismaking en intakegesprek.